Wanneer spreekt men van overgewicht bij kinderen ?

Er zijn verschillende factoren die ertoe kunnen leiden dat de energiebalans uit evenwicht geraakt en je dikker wordt :

  • Onevenwichtige voeding door ongezond te eten (vetrijke tussendoortjes en frisdrank)
  • Te weinig beweging. Onze moderne levensstijl ( tv kijken, spelconsoles ipv actieve spellen, minder fietsen, …) draagt ertoe bij inactief te zijn.
  • Erfelijkheid. Overgewicht kan voor een klein gedeelte genetisch of erfelijk bepaald zijn.
  • In enkele zeldzame gevallen wordt overgewicht veroorzaakt door hormonale problemen, bepaalde erfelijke ziekten of het gebruik van bepaalde medicijnen.

De BMI bij kinderen wordt berekend in functie van percentielijnen

Percentielijnen houden rekening met de gestalte van het kind, op basis van de groeicurve en de leeftijd. Men spreekt van overgewicht bij kinderen wanneer de BMI tussen de percentielijn 85 en 97 ligt en van obesitas wanneer de BMI zich boven de 97 situeert. Deze percentielijnen werden afzonderlijk bepaald voor jongens en meisjes tussen de 2 en 20 jaar door de VUB en de KUL in samenwerking met de Vlaamse Regering.

Download hier de verschillende percentielijnen:
kind-eetstoornis-dieet
Kinderen / Jongeren en overgewicht of anorexia

Om te groeien, spelen, leren, … hebben kinderen energie nodig. Die nemen ze op via voeding. Wanneer men meer eet dan men verbruikt, wordt de overtollige energie opgeslagen in het lichaam. Dus wie te veel eet en/of te weinig beweegt, wordt dikker.

Ouders hebben ongetwijfeld de meeste invloed op het eetgedrag en de bewegingsgewoonten van hun kinderen. Maar toch is dat niet altijd voor de hand liggend. Overal wordt kinderen snoep aangereikt (bij de bakker, de kapper, de car-wash, …) en ook op school wordt al vaak eens van brooddozen gewisseld.
Jongeren hebben al wat meer vrijheid en krijgen vaak ook weekgeld, dat ze al dan niet kunnen spenderen aan ongezonde tussendoortjes.

Voel je zeker niet schuldig wanneer je kind overgewicht dreigt te krijgen, maar probeer hem of haar het belang van een gezonde voeding en voldoende beweging bij te brengen. De diëtiste is hiervoor vaak de geschikte tussenpersoon. Het kind voelt zich niet meteen berispt door zijn ouder en staat vaak open voor het advies van een deskundige.


Diëtiste Denderleeuw
Daisy Liebaut Diëtiste Denderleeuw Eetdagboek
Daisy Liebaut Diëtiste Denderleeuw kinderen
Daisy Liebaut Diëtiste Denderleeuw Afspraak maken
Daisy Liebaut Diëtiste Denderleeuw contacteren
Daisy-Liebaut-Diëtiste-Denderleeuw
Jongeren-eetstoornis-overgewicht-anorexia
kind-overgewicht-dieet
Wat kan je doen als ouder ?

Wanneer je dit leest heb je ongetwijfeld reeds de meest belangrijke stap gezet. Je ziet in dat je kind te zwaar of te licht is/wordt. Afhankelijk van de leeftijd van het kind zal het ook al gauw zelf beseffen dat het anders is dan zijn of haar leeftijdsgenoten. Een kind dat zich vragen stelt bij zijn zelfbeeld is vaak ook ongelukkig. Probeer dus niet te hard te zijn, maar
werk actief mee aan het welzijn en het geluk van jouw kind.
Geef zelf het goede voorbeeld ! Een kind kopieert doorgaans de levenswijze van zijn of haar huisgenoten. Wanneer je zelf elke avond onderuitzakt in de zetel en ongezonde snacks eet, kan je moeilijk verwachten van je kind dat het dat niet doet. Sla je zelf maaltijden over en ben je dagelijks bezig met je gewicht ? Waarom zou je kind dat dan ook niet doen ?
jongeren-eetstoornis-dieet
Een gesprek met een deskundige kan vaak heel bevrijdend werken. Ga samen langs bij de diëtiste en probeer om samen een oplossing te vinden. Pak de gewoonten van het kind aan maar tegelijk ook die van jezelf. Misschien heb jij geen problemen met je gewicht maar het kan stimulerend werken voor een kind wanneer je als gezin beslist om een betere levensstijl aan te nemen. Zo voelt het zich niet geviseerd maar gesteund en zal het sneller en bewuster zijn doel bereiken.
© Diëtiste Daisy Liebaut - Webdesign by WSManaging
familie-gezond-dieet
diëtiste-denderleeuw-daisy-liebaut
Consultatieadres

Boomgaardstraat 8
9470 Denderleeuw

Tel : 053 67 09 62
Gsm : 0475 43 93 84
Mail :
daisy.liebaut@gmail.com
Bron : www.vub.ac.be
Daisy Liebaut Diëtiste Denderleeuw gewicht meisjes
Daisy Liebaut Diëtiste Denderleeuw gewicht jongens
Daisy Liebaut Diëtiste Denderleeuw BMI kinderen meisjes
Daisy Liebaut Diëtiste Denderleeuw BMI kinderen jongens